02

ColorFalt Geschiedenis

Kleurasfalt

Kleurasfalt

De eerste ColorFalt® types dateren uit de begin jaren ’90, en zijn gebaseerd op gehydrogeneerde vetzuren. Deze pigment pellets hadden slechts een beperkte toepassing. Doordat de basis een vetzuur was, waren de mechanische eigenschappen slecht. Doseringspercentages boven de 1% waren technisch niet mogelijk. Hierdoor werd het product alleen ingezet in blanke bitumen. Om de stabiliteit te bereiken werd uitgegaan van gemodificeerde bitumen.

ColorFalt Danish BlueColorFalt V Wit

1995 Aanpassingen van de drager naar laagsmeltend polyethyleen. Hierdoor werd het mogelijk om ook zwarte bitumen in te kleuren. Er werd voor polyethyleen als drager gekozen omdat de toenmalige productiemiddelen het niet toelieten om andere polymeren in te zetten. Nadeel van de PE drager was dat, ondanks het lage smeltpunt, de pellet zowel een hogere temperatuur als een langere mengtijd nodig had.
 
1999 Een nieuwe productielijn stelt ons in staat om de ColorFalt® Premium te produceren.
Deze ColorFalt® is gebaseerd op EVA en heeft een veel universeler karakter. Het is nu ook mogelijk om gemodificeerde bitumen met de pellet in te kleuren. Daarnaast verhoogt de EVA de stabiliteit van het asfalt. De premium kwaliteit mengt nog beter in en heeft een nog hogere kleurkracht dan de op PE gebaseerde types. Het smeltpunt van de drager ligt onder de 90 C.
 
2005 Productielijn voor de andere kleuren komt gereed. ColorFalt® is nu verkrijgbaar in rood, blauw, groen, geel, en wit. Rood blijft veruit de grootste toepassing, ook in het buitenland.
 
2006 De productiecapaciteit in Roermond wordt verdubbeld en de productie van de ColorFalt® Clear Binder start in Heerhugowaard.
 
2007 ColorFalt® is een volledig systeem zowel kleuren als bindmiddel (link Clear Binder)  zijn in pelletvorm verkrijgbaar. Dit is zeker voor de export een groot voordeel. Er hoeft geen vloeibaar bindmiddel vervoerd en opgeslagen te worden. Voor de pigmenten geldt hetzelfde, deze kunnen zonder vervuiling aan de omgevingen vervoerd en opgeslagen worden.
 
2008 Een aantalgrote en prestigieuze projecten zijn in het buitenland succesvol uitgevoerd met ColorFalt V Rood. De belangstelling van buiten Europa neemt toe.
 
2009 Zowel binnen als buiten Europa worden een groot aantal nieuwe agenten aangesteld voor de verdeling van onze ColorFalt producten.
ColorFalt kleurpellets kunnen nu ook ‘op maat’ geproduceerd worden in bijna iedere gewenste kleur. Een aantal bijzondere kleurprojecten worden succesvol uitgevoerd.

Tot op heden zijn er al meer dan 2 miljoen ton asfalt wereldwijd geproduceerd met de ColorFalt® Premium. In een zeer grote verscheidenheid van asfaltsamenstellingen. Van zwarte bitumen tot Clear Binder LQD, van DAB  tot Sand Carpet.